Unaprjeđenje obuke za pružanje prve pomoći u okviru vozačkih ispita

Kako bi unaprijedilo obuku kandidata za polaganje vozačkih ispita u oblasti pružanja prve pomoći, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona iniciralo je sastanak sa sekretarima svih organizacija Crvenog križa na području Tuzlanskog kantona.

20102022-mon-vozacki-ispitiNajavljujući da je riječ o prvom u nizu sastanaka, šef Odsjeka za administrativne poslove i saobraćajnu edukaciju Adnan Mukinović izrazio je zadovoljstvo odzivom kako sekretara tako i lincenciranih predavača ljekara - koji vrše obuku kandidata za polaganje vozačkog ispita. Prema Mukinovićevim riječima, ovakva razmjena iskustava i znanja imat će za cilj da će novi vozači biti u potpunosti osposobljeni i za ispit i za buduće učešće u saobraćaju.

Bila je to prilika za analizu načina provođenja obuke iz oblasti pružanja prve pomoći sa akcentom na uslove rada, primjenu propisa i uvođenje savremenih metoda, mjera i postupaka u ovoj oblasti.
Pohvalivši ideju Ministarstva obrazovanja i nauke TK da se aktivno uključi u osavremenjivanje načina edukacije iz oblasti pružanja prve pomoći, sekretar Crvenog križa Tuzla Sead Hasić je kazao da: „Vrijeme pokazuje da pravilnici ne sustižu dostignuća koja prate svakodnevni život na način da se, kao i u svim drugim oblastima, i u prvoj pomoći mijenjaju pravila. Ovo je prilika da mi zajednički kroz razgovor sa Ministarstvom koje je nadležno za obrazovanje, a ovo jeste jedan vid obrazovanja, prođemo i kroz taj pravilnik, da ukažemo na određene nedostatke u smislu dostignuća i da predložimo određene zaključke, sve sa ciljem da što kvalitetnije obučimo buduće vozače" naglasio je Hasić.

Još jednom je naglašeno da je izuzetno značajno da svaki čovjek zna pružiti prvu pomoć kod iznenadnog zastoja srca te da je neophodno, pored pružanja prve pomoći da budući vozači ali i svi građani znaju upotrijebiti eksterne defibrilatore, koji su prisutni u svim razvijenijim gradovima u svijetu.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15