Jačanje svijesti o državnosti Bosne i Hercegovine

Prva je godina kako se u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona institucionalno obilježavaju dani krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu pa je to bila prilika da ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović posjeti JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić" u Gradačcu i JU Prva osnovna škola u Srebreniku gdje su ovim povodom održane centralne manifestacije.

261022-mon-gradacacPoručivši koliko je važno da učenici sistemski, na organiziran način i uz multidisciplinarni pristup obrađuju i sjećaju se srednjovijekovne Bosne, ministar Omerović je istaknuo da je riječ o datumu koji je odredila komisija u čijem su sastavu bili istoričari.


„Kralj Tvrtko I Kotromanić je značajan za razvoj bosnakohercegovačke državnosti generalno, posebno u srednjem vijeku kada je Bosna bila na vrhuncu svoje moći. Mi smo donijeli poseban propis u formi pravilnika kojim smo odredili koji su to značajni datumi koji će se obilježavati u osnovnim i srednjim školama. Definisali smo i na koji način će se obilježavati jer je važno da ovo dođe do svakog učenika, svake učionice a na ovaj način učenici će steći spoznaje i vidjeti koliko je srednjovijekovna Bosna važna i za državnost savremene Bosne i Hercegovine", rekao je ovom prilikom ministar Omerović izrazivši nadu da će i ostali dijelovi Bosne i Hercegovine preuzeti ovaj način obilježavanja i osnaživanja svijesti o državnosti naše domovine.


Uz egidu "Bosne je bilo i bit će!" centralna manifestacija za srednje škole na području TK povodom obilježavanja dana krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu održana je u Mješovitoj srednjoj školi "Hasan Kikić" u Gradačcu.

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15