Završena obnova još tri škole

Primopredaji radova na sanaciji objekata područnih škola na području gradova Živinice, Gračanica i Gradačac prisustvovali su danas ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić, ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović i projekt menadžer Caritasa Švicarske Fuad Imamović.

09112022-mpuzo-skoleU područnim školama u Starom Đurđeviku, Vranovićima i Kerepu zamijenjena je fasada i stolarija, obložen strop, te urađena intervencija na rasvjetnim tijelima. U sljedećoj fazi bit će ugrađene toplotne pumpe. Radovi na tri područne škole realizovani su u proteklom periodu u okviru projekta pod nazivom Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva - EE FAZA III, kojeg provodi Caritas Švicarske.


Uz napomenu da je riječ o projektu prekogranične saradnje „koji je pokazao da se zajedničkim radom, trudom i ulaganjem u pogledu energijske efikasnosti može mnogo dobroga izroditi", ministrica Ajšić je naglasila da je Ministarstvo sudjelovalo u projektima u ukupnom iznosu od 150 000 KM. „To je 50 % od samog uloga sredstava i zaista nam je značajno da se možemo obratiti ovakvim organizacijama i pokazati da zajedničkim snagama možemo da djelujemo i da ćemo nastojati da i u budućnosti realizujemo ovakve projekte gdje je cilj Ministarstva na provedbi energetskih programa i energetske efikasnosti", kazala je ministrica Ajšić ovom prilikom.
Da je riječ o nastavku aktivnosti utopljavanja školskih objekata kazao je ministar Omerović te dodao da je završena jedna faza radova na školskim objektima u Starom Đurđeviku, Vranovićima i Kerepu. „Ovo realiziramo zajedno sa švicarskim Caritasom gdje škole određena ulaganja švicarskog Caritasa vraćaju od ušteda a cijeli projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona gdje zajedno radi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i Ministarstvo obrazovanja i nauke."


Prema riječima projekt-menadžera Caritasa Švicarske Fuada Imamovića cilj je smanjenje emisije CO2 i troškova za energiju u školskim objektima. „Zajedničkim sredstvima radimo u dvije faze gdje se prvo radi energetski pregled, nakon toga energetska sanacija, koja je u ovom trenutku završena i danas smo se okupili da to i ozvaničimo. Zamijenjena je vanjska stolarija, urađena termo- fasada, utopljen je i strop objekta te rađena intervencija na rasvjetnim tijelima. U narednoj fazi ćemo ići na izmjenu sistema grijanja sa postojeće kotlovnice na ugalj, koju nećemo demontirati. Mi ćemo dodatno ugraditi toplotnu pumpu tipa zemlja-voda, znači koristićemo sunčevu energiju akumuliranu u zemlji koja će preko toplotne pumpe zagrijavati vodu za grijanje objekta", kazao je Imamović.

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15