STVORENI PREDUSLOVI ZA PENZIONISANJE 59 RADNIKA

Potpisivanjem ugovora o beskamatnoj pozajmici sredstava danas su stvoreni preduslovi za penzionisanje 59 radnika u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom. Za uvezivanje radnog staža i stvaranja uslova za odlazak u penziju radnika Elektromontaže, Aide, TTU-a, Livnice čelika i Bosnia Valves Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva izdvojili su ukupno 960.000,00 KM.

11072013 MIERU današnjim ugovorima bitne su dvije stavke. Jedna se odnosi na mogućnost da se današnja pozajmica pretvori u uvećanje vrijednosti kapitala u onim društvima gdje je Vlada Tuzlanskog kantona većinski vlasnik, a druga omogućava da se onim društvima koja su u 100%-tnom državnom vlasništvu ova pozajmica pretvori u bespovratna sredstva.

„Radi se o uspješnoj aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, kojom ujedno pokazujemo da mi ne želimo da dodjeljujemo grant sredstva nego ove pozajmice želimo koristiti za nova penzionisanja i uvezivanje radnog staža u ovim privrednim društvima“, rekao je ministar Knežiček te dodao da tokom 2014. godine očekuje da se sa sličnim projektom krene i prema privatnim privrednim društvima kojima bi se pozajmljivala sredstva za uvezivanje radnog staža i stvaranje uslova za otpremanje radnika u zasluženu penziju.

Nakon potpisivanja ugovora direktori i predstavnici privrednih društava su izrazili Vladi i Ministarstvu svoju i zahvalnost u ime radnika koji će realizacijom ovog programa otići u zasluženu penziju. „U protekle tri godine, zahvaljujući Vladi i resornom Ministarstvu oko 150 radnika Aide je steklo uslove za odlazak u penziju, čime je i Aida došla na jedan optimalan broj uposlenih. Tome u prilogu govori i činjenica da će Aida tokom ove godine imati još samo jednog radnika koji će ispunjavati uslove za penzionisanje“ rekao je Zejćir Mehić direktor Fabrike obuće Aida Tuzla. „Penzionisanjem deset radnika ovog privrednog društva, omogućeno nam je pospješivanje proizvodnje i realizacija budućih programa, obzirom da se preduzeće nalazi pred realizacijom restrukturiranja“ istakao je Zekerijah Saltović, Direktor Elektromontaže.

Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15