PUŠTEN U POGON NOVI SEPARATOR I POČELO DEMINIRANJE NA RUDNIKU KREČNJAKA „VIJENAC“

Problem koji je godinama sprečavao širenje rudnika krečnjaka Vijenac u Lukavcu uz pomoć Vlade Tuzlanskog kantona i menadžmenta Vijenca se počeo otklanjati. Riječ je o početku deminiranja na ovoj lokaciji, te puštanju u promet novog pogona u rudniku, kojim će se asortiman rudnika proširiti na granulacije kamena koji će biti korišten u betonarama.
Ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona Željko Knežiček sa svojim saradnicima pustio je danas u promet novi pogon u sklopu RK „Vijenac" u Lukavcu, koji će omogućiti da mnogi korisnici ovih granulacija, a koji sada granulacije dovoze i sa udaljenosti od preko 80 kilometara smanje svoje troškove proizvodnje i budu konkurentniji na tržištu.

Vijenac03
Vijenac03
Vijenac03

„Vrijednost investicije je nešto manja od 100.000 KM, a povratak tih sredstava očekujemo za oko 18 mjeseci. Ipak sve zavisi od situacije na tržištu, ističe Harald Hacker, Direktor za proizvodnju RK „Vijenac".
Oduševljenje novim pogonom nije krio ni ministar Željko Knežiček koji je istakao da je Rudnik Vijenac pozitivan primjer uspješne privatizacije, te da menadžment Rudnika svoje obaveze prema Vladi TK izmiruje u zadatim rokovima, što je dodatni plus. „Time se pokazuje da rudnik nakon uspješne privatizacije nastavlja sa daljim razvojem. Ono što želim da kažem jeste da ćemo mi uvijek pomoći ovakvim firmama", kazao je Knežiček.
Pored ove ohrabrujuće vijesti, na rudniku je počelo i deminiranje oko 70.000 metara kvadratnih terena što će u narednoj godini omogućiti dalje širenje proizvodnje. U procesu deminiranja pored novca RK „Vijenac" određena sredstva izdvojila je i Vlada Tuzlanskog kantona. „Radi se o skromnim sredstvima koja imaju veliki simbolični značaj. Ovim pokazujemo da mi vodimo računa o našim partnerima i pomažemo kompanijama koje sa svoje strane iskazuju svoju odgovornost prema društvu" rekao je ministar Knežiček.
„Nadamo se da ćemo ovaj dio posla završiti do kraja mjeseca. Sada radi jedan tim, a u narednom periodu ćemo ga pojačati sa još jednim", napominje Pavo Vuković, predsjednik Udruge deminera iz Orašja.

 


Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15