Poziv na događaj: Podizanje svijesti o važnosti digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća

Mala i srednja preduzeća su okosnica razvoja privrede u ekonomiji svake zemlje. Kako bi osigurala opstanak, ali i ostvarila rast u vrijeme ekonomske krize, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini moraju se bazirati na inovacijama, internacionalizaciji, prihvatanju novih tehnologija i ulaganju u visokoobrazovane, motivirane i inovativne ljudske resurse kao ključni faktor ekonomije zasnovane na znanju.

Naslovna - DIHDigitalna transformacija je put kojim mala i srednja preduzeća, moraju krenuti kako bi se uspješno prilagodila promjenama koji se događaju u svim sektorima ekonomije, te pronašla nove poslovne prilike i izašla na nova tržišta. Svaka grana privrede ima svoje specifičnosti i različite razvojne potrebe koje će se nužno odraziti na drugačiji pristup digitalnoj transformaciji i korištenju digitalnih rješenja specifičnih za određeni privredni sektor. Ono što je zajedničko svim granama privrede je potreba da se poveća upotreba softverskih rješenja za dijeljenje informacija, znanja i upravljanje dokumentima, korporativno planiranje resursa, upravljanje lancima nabavke, upravljanje kupcima, ljudskim resursima, poslovnu analitiku itd.

Ovim putem Vas pozivamo da uzmete učešće u radionici "Podizanje svijesti o važnosti digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća" koja će se održati u prostorijama digitalnog inovacijskog huba (DIH) „Industrial Hub" u Njemačkom centru za robotiku (DKR – Deutsches Kompetenzzentrum für Robotik), 10. novembra 2022. godine sa početkom u 11:00 sati.

Prisustvo ovoj radionici će biti moguće uživo i putem online videokonferencijske platforme MS Teams. Prijave za ovaj događaj su moguće do najkasnije petka, 04.11.2022. godine, putem ovog linka.

Namjera nam je da, kroz razmjenu iskustava i znanja, istaknemo ključne koristi koje digitalna transformacija donosi malim i srednjim preduzećima, ali i da otvoreno razgovaramo o barijerama koje stoje na putu digitalizaciji poslovanja, te zajednički ponudimo neke od načina za uklanjanje ovih barijera. Na radionici ćemo predstaviti koncept softverskih rješenja čijom se primjenom mogu smanjiti operativni troškovi, poboljšati poslovni procesi, produktivnost zaposlenih i efikasno upravljati resursima. Naši domaćini iz DKR-a će održati radionica na temu „Creating new valleys with focus on deep tech", odnosno Tuzla kao novi Deep Tech Valley s ciljem promovisanja potreba kreiranja digitalnih inovacionih hubova i benefita istih za lokalni i regionalni industrijski ekosistem. Ova radionica će biti uvod i poziv za učestvovanje na Co-Creation Summitu u Minhenu od 23.- 24.11.2022., gdje će učesnici događaja u Tuzli imati pogodnosti za učešće na Summitu.

Organizaciju ove radionice omogućio je projekat "Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini", finansiran od strane Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju Savezne Republike Njemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Značajan doprinos i podršku u održavanju ove radionice je dalo Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Fondacija za inovacije, tehnologiju i transfer znanja i Njemački centar za robotiku (DKR).

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15