Na porodiljskom sam vec 9 mjeseci i za to vrijeme nisam dobila ni dinar...

Vaše ime: Selma Hodzic
Vaše pitanje: Postovani, iz Gradacca sam, vodim se na porodiljskom u DE LUX EURO PROFI. Molim Vas da mi pomognete u mom slucaju,majka sam dvoje djece. Na porodiljskom sam vec 9 mjeseci i za to vrijeme nisam dobila ni dinar, rjesenje sam naravno dobila ali oni nece da mi isplacuju. Molim Vas, ne znam sta da radim.


Odgovor:
Poštovana gospođo Hodžić,
Pošto smatrate da su prema Vama učinjene povrede iz radnog odnosa, imate pravo podnošenja zahtjeva za zaštitu prava iz radnog odnosa nadležnom Kantonalnom inspektoru rada, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.
Međutim podnošenje zhtjeva za ostvarivanje prava iz radnog odnosa, ne sprečava zaposlenika da traži zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom.
Dakle, zaposlenik može podnijeti tužbu nadležnom sudu zbog povrede prava iz radnog odnosa u roku od jedne godine od dana dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za učinjenu povredu, te pokrenuti radni spor, radi rješavanja pitanja zaštite prava iz radnog odnosa, u konkretnom slučaju pitanja porodiljskog odsustva i načina isplate naknade zaposlenici koja se nalazi na porodiljskom odsustvu od strane poslodavca u skladu sa Zakonom o radu („Službene novine F BiH", broj 43/99, 32/00 i 29/03).

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna