Podrška realizaciji infrastrukturnih projekata i smanjenju aerozagađenja u Živinicama

Rješavanje problema aerozagađenja Živinica, ali i realizacija drugih infrastrukturnih projekata na području ovog grada bile su teme razgovora tokom današnje posjete premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvira Rožnjakovića gradonačelniku Živinica Samiru Kamenjakoviću.

Zivinice 01a 27 01 2020„Svjedoci smo da je ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice u petak proglasilo epizodu pripravnosti na području grada Živinica. Nažalost nije to prvi puta, jer su se ovakvi slučajevi i ranije dešavali, pa možemo reći i da su Živinice jedan od najugroženijih gradova na području Tuzlanskog kantona. U kontekstu toga nastojimo naći neko rješenje, te utjecati na smanjenje aerozagađenja. U tom smislu iz namjenskih sredstava smo planirali izdvojiti milion KM za projekat toplifikacije Živinica, a što će nesumnjivo direktno utjecati na smanjenje zagađenja", kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvir Rožnjaković.
Osim aerozagađenja danas se razgovaralo i o drugim infrastrukturnim, kako kratkoročnim, tako i dugoročnim projektima. Akcenat je bio na putnoj infrastrukturi, sa posebnim osvrtom na sanaciju mosta na rijeci Spreči, a kojim se rješavaju brojni problemi građana Šerića, Priluka i Suhe.
„Taj most, će uz sitna ulaganja, biti uskoro pušten za saobraćaj, te će građani zapadnog dijela Živinica imati autobusku komunikaciju sa gradom Tuzlom i centrom Živinica. Ovo je, recimo privremeno rješenje, a u budućnosti će se sigurno ići u izgradnju novog mosta", kazao je premijer Tulumović, te se osvrnuo i na izgradnju nove dionice magistralnog puta Šićki Brod – Đurđevik.
„Ovom prilikom moramo se zahvaliti načelniku Kamenjakoviću, koji je na planiranoj trasi zaobilaznice izganjao sve čestice. Istovremeno s federalnog nivoa smo dobili potporu i obećanje da će se, čim krenemo sa ovom dionicom, osigurati i dodatna sredstva", zaključio je premijer Tulumović.
Danas se detaljnije razgovaralo i o realizaciji najavljenog projekta rekonstrukcije mostova na putu prema izletištu Zlača, kao i o izgradnji deponije, što je projekat od krucijalnog značaja ne samo za Živinice, nego i za Kladanj i Banoviće.
Načelnik Kamenjaković se zahvalio premijeru Tulumoviću i ministru Rožnjakoviću na današnjoj posjeti i razumijevanju za projekte koje Grad Živinice kandidira.
„Ovo je za nas vrlo važan trenutak jer je Vlada odobrila inicijalno jedan milion KM za završetak naše sekundarne mreže centralnog grijanja. Nekih 500.000 KM možemo povući odmah, a do kraja godine i ostatak sredstava, te stvaramo pretpostavke da do 2022. godine u potpunosti završimo toplifikaciju grada Živinica, obzirom da smo i ugovorima sa Elektroprivredom i Termoelektranom predvidjeli da to završimo do 2022. godine", zaključio je gradonačelnik Kamenjaković.

 

 

 

 

Zivinice 01a 27 01 2020
Zivinice 02a 27 01 2020
Zivinice 03 27 01 2020

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna