Kantonalna vlada dodijelila 780.000 domovima zdravlja u Tuzlanskom kantonu

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica zdravstva TK Dajana Čolić danas su direktorima domova zdravlja u Tuzlanskom kantonu uručili odluke o odobravanju sredstava za nabavku potrebne opreme. Ukupna vrijednost odluka je 780.000 KM, a svaki od domova zdravlja dobio je po 60.000 KM.

Odluke domovi zdravlja 01 23 11 2022 Radi se o realizaciji Programa raspodjele sredstava za nabavku opreme javnim zdravstvenim ustanovama domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona, koji se realizira sa ciljem povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite svim građanima.
„Ključna riječ danas je da je ovo prvi puta da Vlada Tuzlanskog kantona na ovakav način pruža podršku primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno domovima zdravlja. Iako su osnivači domova zdravlja gradovi i općine, te je njihova primarna zadaća nabavka osnovnih sredstava za rad ovih ustanova, ovim programom Vlada Tuzlanskog kantona, iako nije osnivač i nema obavezu ulaganja u domove zdravlja, nastoji učestvovati u stvaranju uslova za pružanje kvalitetnije zdravstvene zaštite stanovništvu na području Tuzlanskog kantona. Tok pokazuje naše opredjeljenje da uz značajna izdvajanja za Univerzitetski klinički centar, ulaganjem i u druge oblasti zdravstva idemo ka ozdravljenju zdravstvenog sistema u našem kantonu", kazao je premijer Kantona Irfan Halilagić, te je pozvao da ova sredstva budu i svojevrsna inicijativa da i općine i gradovi, u skladu sa svojim osnivačkim pravima i obavezama, u budžetima predvide, usmjere ili povećaju finansijska sredstva za opremanje domova zdravlja.
Prema riječima ministrice Čolić, odobrena sredstva domovi zdravlja će koristiti za nabavku opreme za koju su sami domovi zdravlja izrazili prioritet nabavke.
„Svi domovi zdravlja dostavili su svoje specifikacije sa spiskom opreme koju smatraju prioritetom i koju namjeravaju kupiti iz doznačenih finansijskih sredstava. Ti spiskovi su sastavni dio pojedinačnih odluka koje smo danas uručili Domovima zdravlja. Očekujemo da nabavljena oprema doprinese podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite naših građana, te bržim reakcijama medicinskog osoblja u situacijama kada je to neophodno", istaknula je ministrica Čolić.
Također danas je izražena i nada da će ovakvo postupanje Kantonalne vlade postati praksa i da će se, ako ne svake godine, onda periodično osiguravati i sredstva za primarnu zdravstvenu zaštitu. U ime svih direktora domova zdravlja zahvalnost Vladi za realizaciju ovog programa je izrazio direktor Doma zdravlja „Banovići" Mehmed Salkić.
„Ovaj program nama mnogo znači, a sredstva će nam dobro doći. U nekim slučajevima ona nisu dostatna da se nabavi oprema koja je domovima zdravlja neophodna, ali se ona mogu udružiti sa vlastitim sredstvima ili sredstvima osnivača kako bi se uspješno realizirao cijeli projekat. Nadamo se da će ovo biti trajni projekat Vlade, a mi u Domu zdravlja Banovići ćemo iz ovih sredstava nabaviti nekoliko EKG aparata, hematološki brojač za laboratoriju i digitalizirat ćemo naš mamografski aparat", riječi su direktora Salkića.

Odluke domovi zdravlja 01 23 11 2022
Odluke domovi zdravlja 02 23 11 2022
Odluke domovi zdravlja 03 23 11 2022
Odluke domovi zdravlja 04 23 11 2022
Odluke domovi zdravlja 05 23 11 2022
Odluke domovi zdravlja 06 23 11 2022
Odluke domovi zdravlja 07 23 11 2022
Odluke domovi zdravlja 08 23 11 2022

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15