Vlada Tuzlanskog kantona će podržati kvalitetne naučno-istraživačke projekte

Profesori Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta, predvođeni dekanom Kemalom Gutićem, danas su premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću prezentirali uspješnu realizaciju projekta RESPONS, a koji se realizira u okviru Interreg - IPA CBC programa međunarodne saradnje. Radi se o projektu Sistema ranog upozoravanja kao odgovor na rizik od pojave klizišta i bujičnih tokova koji bi osim efekata u oblasti naučno-istraživačkograda, svoju značajnu primjenu mogao imati i u praktičnoj primjeni, odnosno prevenciji nastanka klizišta.

RESPONS 01 23 11 2022Projektni partneri Rudarsko – geološko – građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u realizaciji ovog projekta su Hrvatski geološki institut, Zagreb iz Hrvatske i JU Zavod za geološka istraživanja, Podgorica iz Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je skoro milion Eura. Imajući u vidu da je predviđeno da se projekat okonča u martu iduće godine, s obzirom na kvalitet samog projekta Fakultetu je, uz povećanje projektnog budžeta ponuđeno i produženje projekta do septembra 2023. godine. Istaknuo je danas dekan Gutić.
„Zadovoljstvo je prisustvovati prezentaciji projekta koji, koristeći domaću pamet donosi toliko benefita našem kantonu. S jedne strane ovakav projekat značajno može unaprijediti rad naših službi civilne zaštite, a s druge on donosi i druge benefite u smislu opreme koja će unaprijediti i obrazovni proces na Fakultetu i Univerzitetu u Tuzli. Kada su u pitanju ovakvi projekti, Vlada Tuzlanskog kantona će svakako podržati njihovu realizaciju, te time želimo animirati i druge fakulteta da krenu ovim putem", zaključio je premijer Halilagić.
Uz premijera Halilagića današnjoj prezentaciji su u ime Vlade TK prisustvovali i ministar finansija TK Suad Mustajbašić, te savjetnici premijera Jasminko Mahovkić i Hasan Fehratović, dok su u ime Fakulteta projekat sa dekanom Gutićem prezentirali profesori Kenan Mandžić i Adnan Ibrahimović.

 

 

 

RESPONS 01 23 11 2022
RESPONS 02 23 11 2022

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15