Vlada TK je sve svoje obaveze, prema dogovoru sa sindikatima, na vrijeme izvršila

Povodom navoda sindikata koji djeluju u oblasti zdravstva na području TK, iznesenih na konferenciji za medije, ali i pokušaja rukovodstva sindikata da manipulišu činjenicama i tome obmanu sindikalno članstvo, te zbog upućenog poziva na proteste Vlada Tuzlanskog kantona želi podcrtati da je realizovala sve što je dogovoreno sa sindikatima.

Zdravstvo sindikati 05 10 2022S tim u vezi osnivači i menadžmenti javnih zdravstvenih ustanova su adresa kojoj treba postaviti pitanje zašto dodijeljena sredstva nisu usmjerena u materijalna prava zdravstvenih radnika.
Naime, nakon višekratnih sastanaka u mjesecu septembru i zahtjeva oba sindikata za povećanjem neto satnice, na prijedlog sindikata je dogovoreno da se raspoloživi iznos od 3 miliona KM usmjeri prema javnim zdravstvenim ustanovama. Ova sredstva usmjerena su za poboljšanje programa zdravstvene zaštite, što u se bi omogućava da zdravstvene ustanove, ako su u mogućnosti, dodijeljena sredstva usmjere u materijalna primanja svojih uposlenika. S obzirom da Vlada TK nije osnivač domova zdravlja niti 100%-tni osnivač UKC-a Tuzla, Vlada ne može odlučivati, nego samo eventualno preporučiti način trošenja sredstava u tim ustanovama.
Zavod zdravstvenog osiguranja TK je cjelokupan iznos sredstava već prebacio zdravstvenim ustanovama, čime je Vlada izvršila svoj dio preuzete obaveze.
Navode da je Vlada TK „izvarala" zdravstvene radnike kategorički odbacujemo, uz navođenje činjenice da nije potpisana niti izmjena, niti dopuna Kolektivnog ugovora o bilo kakvim promjenama satnice ili koeficijenta, o čemu im potvrdu mogu dati predstavnici Pregovaračkog tima sindikata u zdravstvu TK. U narednom periodu očekujemo poziv za početak pregovora o izradi narednog Kolektivnog ugovora, koji će zasigurno donijeti dodatne benefite i povećanja, kada su u pitanju plate zdravstvenih radnika.
Također, moramo istaknuti da Zavod zdravstvenog osiguranja ne finansira plaće uposlenika u oblasti zdravstva, nego plaća pružene zdravstvene usluge pacijentima, a menadžmenti zdravstvenih ustanova, iz prihoda za pružene zdravstvene usluge, a u skladu sa Kolektivnim ugovorom, utvrđuju iznose plaća i drugih primanja uposlenika.
Iz navedenog proizlazi i odgovor na stavove sindikata u vezi sa naknadom u iznosu od 1080 konvertibilnih maraka. Prema preporuci Vlade FBiH, neoporezivu naknadu u navedenom iznosu radnicima mogu isplatiti poslodavci, što Vlada Tuzlanskog kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja, kada govorimo o zdravstvenim ustanovama, nisu. Osnivači domova zdravlja su gradovi i općine, osnivačka prava na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli su podijeljena između Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, dok je Vlada TK osnivač samo JZU Opća bolnica „Dr Mustafa Beganović" Gračanica, te bi nalog o korištenju sredstava i isplati naknade od 1080 KM mogao biti upućen samo prema Bolnici u Gračanici.
Da Vlada Tuzlanskog kantona i Kantonalno ministarstvo zdravstva nisu adresa za proteste svjedoči i rečenica predsjednika Strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH Zijada Latifovića na konferenciji za medije 5. oktobra, kada je rečeno da je sa Vladom TK pronađen kompromis.
„Našli smo se na sredini između 2,76 i 2,78, u zavisnosti od koeficijenata tako će biti povećane plate našim radnicima. Ostaje nam još da tehnički dio izvršimo kod svojih poslodavaca, da se to uredi..."

Ova izjava je i audiovizualno zabilježena, te jasno ilustruje ko jeste, a ko nije izvršio svoj dio preuzete obaveze.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15